Jezik: Slovenščina
Jezik:
Valuta:
Najlepša košarica na svetu

Vaša košarica je prazna.

Lista primerjave je prazna.

Najdi

Skeniranje

Dober izpis se začne z dobrim skenom

Originali, ki jih shranimo v digitalno obliko, se s časom ne starajo. Spravljeni so v tako imenovano časovno kapsulo. Digitalno vsebino lahko uporabimo za izdelavo najboljših reprodukcij, arhiv in za najlepši prikaz umetniških del v raznih tiskanih in digitalnih katalogih. Za digitalizacijo uporabljamo skener Cruse, ki omogoča, da je kopija lahko enaka originalu tako po barvah kot tudi po občutku.

Cruse sken - revolucija na področju skeniranja

Digitalizacija poteka tako, da original položimo na posebno mizo, ki se zelo počasi premika pod sliki neškodljivim izvorom svetlobe. Zajamemo lahko zelo majhne podrobnosti, z različnimi nastavitvami osvetlitve pa lahko poudarimo ali izničimo občutek reliefa. S Cruse skenerjem lahko zajamemo originale v ločljivosti 290 miljonov točk (povprečni fotoaparati imajo 10 miljonov točk) in do velikosti 150 x 110 cm. Večje originale, lahko skeniramo v večih prehodih, ki jih v računalniku združimo.

Slika je lahko reliefna, okvirjena in zastekljena. Največja višina reliefa, da je digitalna podoba še enakomeno ostra, je 12 cm. Največja višina predmetov je lahko 30 cm.

Z različnimi nastavitvami svetlobe lahko zajamemo strukturo - reliefnost slike, ali pa se znebimo motečih senc in drugih nepravilnosti. Digitalna podoba je ostra, nepopačena in enakomerno osvetljena od roba do roba.

Postopek digitalizacije je za original popolnoma neškodljiv. Za prisesanje lažjih papirjev, lahko uporabimo vakuum, za občutljive predmete podstavimo zaščitno peno, močno zgubane papirje pa lahko zravnamo s posebnimi magnetnimi trakovi.

Za osvetlitev originala v postopku digitalizacije uporabljamo posebne 18W neonske žarnice. Zaradi majhnega UV indeksa in hladnega delovanja žarnic, je osvetlitev neškodljiva pri digitalizaciji občutljivih predmetov, kot so npr. zelo stare in zgodovinsko pomembne slike. Skener omogoča različne nastavitve osvetlitve. V načinu LR uporabljamo levo in desno osvetlitev, s čimer izničimo sence. V načinu LTx uporabimo samo levo osvetlitev, s čimer dosežemo, da sence padajo pod kotom 90°. V načinu LA pa uporabimo levo osvetlitev s posebnim nastavkom, ki nam omogoči, da sence padajo pod kotom 45°. Senca nam daje občutek, da je digitalna podoba reliefna.

Hitrost, ceno in kvaliteto digitalizacije določamo s številom zajetih točk na inčo oz. ločljivostjo. Ločljivost 300 PPI je primerna za giclee tisk zelo zahtevnih grafik in umetniških slik v razmerju 1:1 in več. V kolikor potrebujete digitalizirano podobo le za prikaz na ekranu (internet, računalniška galerija, multimedija), je dovolj ločljivost 72 PPI. Za navaden ofset tisk je dovolj ločljivost 225 PPI. Vsekakor pa je velja "dober izpis se začne z dobrim skenom".

LR način digitalizacije

Cruse skeniranje v LR načinuCruse skeniranje v LR načinu

Pri LR načinu digitalizacije osvetlimo podobo z leve in desne strani. Od tod tudi ime - Left Right. S tem odpravimo sence, ki bi drugače nastale pri digitalizaciji reliefnih podob. Zaradi večje osvetlitve poteka digitalizacija v tem načinu najhitreje in je tako tudi cenovno najugodnejša.

LR način priporočamo:

  • za podobe, kjer ni reliefa,
  • za podobe, kjer ne želimo zajeti občutka reliefnosti, saj se v tem načinu izgubijo "moteče" sence. To nam še posebej koristi pri digitalizaciji zemljevidov ali zgubanih materialov, kjer bi nas sence motile.

 

LTx način digitalizacije

Cruse skeniranje v LTx načinuCruse skeniranje v LTx načinu

Pri LTx načinu digitalizacije osvetlimo podobo samo iz leve strani. Na sliki se pojavijo sence, ki padajo pod kotom 90° kar daje občutek delne izbočenosti oz. reliefnosti slike. Občutek ni tako izrazit kot pri skeniranju v LA načinu, je pa kompromis, kadar želimo cenovno ugodnejše skeniranje.

POZOR! Slika je osvetljena le iz ene strani, zato ni vseeno kako jo postavimo na skener. Npr. ali želimo, da senca pada od zgoraj navzdol, ali pa iz leve proti desni.

LTx način priporočamo:

  • za slike, kjer želimo le delno poudariti strukturo slike.

 

LA način digitalizacije

Cruse skeniranje v LA načinuCruse skeniranje v LA načinu

Pri LA načinu digitalizacije osvetlimo podobo z leve strani ter uporabimo nastavitev, ki svetlobo razprši pod kotom 45°. Na sliki se pojavijo sence, kar daje občutek izbočenosti oz. reliefnosti slike. Natisnjena podoba je tako prepričljiva, da nas o ne-reliefnosti tiskovine prepriča šele dotikanje.

LA način priporočamo:

  • za slike, kjer želimo poudariti strukturo slike,
  • kjer želimo teksturo platna ali reliefnost umetniškega papirja natisniti na navaden nestrukturiran papir,
  • za digitalizacijo tekstur, ki jih želimo natisniti na ravne ne-reliefne površine (npr. keramične ploščice, laminat).