Jezik: Slovenščina
Jezik:
Valuta:
Najlepša košarica na svetu

Vaša košarica je prazna.

Lista primerjave je prazna.

Najdi

Hana Stupica

Likovna podoba spremlja Hano Stupica (1988) od ranega otroštva. Od samega začetka obdana s slikami znamenitega deda Gabrijela in pravljičnimi bitji matere Marije Lucije in babice Marlenke, je še sama življenjski cilj našla v ilustraciji. Za ilustracije ukrajinske pravljice Rokavička (Mladinska knjiga, 2014) je ustvarila posebno pravljično in čarobno ozračje, ki je doma tudi na temačnem in mrzlem severu. Toda sporočilo je s poudarkom na prijateljstvu naslikano toplo in svetlo. Slikanica izraža ilustratorsko zrelost in izrazito občutje za upodobitev pojavnosti časa, v katerem se pripoved dogaja. Ilustracije za svojo prvo, a z visokim priznanjem že nagrajeno slikanico, je z S FILIGRANSKO NATANČNOSTJO IZPELJANE PRAVLJIČNE PODOBE dognanim nizanjem barvnih tekstur razvila v kreativno, oblikovno in domišljijsko celoto.

Njena svojevrstna perfekcija temelji na nenehnem vztrajanju pri premišljenem iskanju najbolj učinkovitih likovnih rešitev. Pri svojem ustvarjanju prepleta intuitivni in hkrati čustveno poglobljeni svet s hitrimi, a premišljenimi potezami. Njene do skrajnosti izslikane poteze imajo jasno izhodišče in natančno določen cilj.

V posameznih ilustracijah poosebljenih živali, večinoma ustvarjenih za reviji Ciciban in Cicido (z ministripom Zajec Lucijan že leta 2012), je posebna pravljičnost in čarobnost prenesena v sodobno oblikovano likovno pripoved. S svojim prispevkom je ilustratorka sodelovala tudi v jubilejni knjigi pesmi in zgodb Mladinske knjige Medvedi in medvedki (2015). Tri ilustracije je Hana Stupica v mešani tehniki izslikala tudi za zgodbico Anje Štefan Zajčkova hišica, izšle so v pisateljičini antologiji Svet je kot ringaraja (Mladinska knjiga, 2015). Skozi pripadajoče ilustracije k zgodbi izkazuje do najmanjšega detajla izslikanih podob sposobnost visoke stopnje interakcije besede in slike, dobršen del inovativnosti, svežine ter drznosti v povezovanju besednega in slikovnega izraza. Neponovljiv pa je njen Caligo, poosebljena figura z negativnimi značilnostmi, pri kateri je slikarka s filigransko natančnostjo izpeljala z ozadjem zlito podobo v temno modri barvi. Prav študije ilustriranja v eni sami barvi, kar je velik slikarski izziv, pričajo o tem, kako resno pristopa k tej pomembni likovni zvrsti.

Tatjana Pregl Kobe

Hana Stupica se je rodila leta 1988 v Ljubljani. Uspešno je končala Likovno gimnazijo, Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani (2006), nato se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2016 diplomirala. Doslej je svoja dela razstavljala na razstavah doma in v tujini (Italija, Hrvaška - 6. hrvatski biennale ilustracije v Zagrebu). S svojimi ilustracijami se je udeležila 10.,11. in 12. Slovenskega bienala ilustracij v Cankarjevem domu v Ljubljani (2012, 2014, 2016). Prvo samostojno razstavo je imela leta 2015 v Steklenem atriju Mestne hiše v Ljubljani.

Kataloška številka
Set Descending Direction

Tabela Lista

16 na stran

Število izdelkov: 11

Kataloška številka
Set Descending Direction

Tabela Lista

16 na stran

Število izdelkov: 11