Tisk umetniških del

TISK FINEART UMETNIŠKIH GRAFIK – GICLÉE

Beseda “giclée” izhaja iz francoskega jezika in pomeni škropiti ali brizgati.

Giclée tehnika izdelovanja grafik temelji na digitalnih zapisih umetniških del, ki so natisnjena s profesionalnimi ink-jet tiskalniki in ima veliko prednosti pred starejšimi tehnikami tiska. Z ink-jet digitalni tiskalniki je mogoče natisniti oz. “brizgati” obsežno in barvno bogato grafiko, ki jo je s prostim očesom hitro mogoče zamenjati z originalnim umetniškim delom. V primerjavi z drugimi digitalnimi tehnikami tiska (UV tisk, solventni tisk, …) je giclée tehnika tiska najbolj realna in skoraj identična originalu. Za najboljšo kvaliteto giclée grafike so tudi zelo pomembne vrhunska digitalizacija originala, primerna barvna obdelava ter tisk grafike na posebne umetniške papirje.

Možnost izdelave giclée grafik je nadvse primerna za vse umetnike, ki želijo svoja originalna umetniška dela nadgraditi z manjšim ali večjim številom grafik različnih dimenzij. Vedno večje število giclée grafik je mogoče opaziti tudi v posameznih galerijah in muzejih, saj se z lahkoto kvalificirajo med muzejske standarde.

Za tisk giclée grafik uporabljamo InkJet tiskalnike z razširjeno paleto barv ter zelo visoko ločljivostjo tiska 1200×2400 dpi. Z dvanajstimi različnimi barvami lahko natisnemo izjemno barvno bogate slike. Uporabljamo pigmentne barve, ki so zelo obstojne in zdravju neškodljive. Ob lepih podobah bodo tako lahko uživali tudi naši vnuki, ter njihovi otroci (Wilhelm Imaging Research – papir Canon Heavyweight Coated Paper, barvna stabilnost več kot 100 let). Največjo širina tiska je 150 cm in dolžina 3.000 cm..

Polona Kunaver Ličen-Najin dan
Giclee grafika čedalje bolj nadomešča klasične grafike, saj je postopek izdelave veliko bolj natančen, enostaven in nudi nove kreativne možnosti.