Skeniranje umetniških del

Skeniranje umetniških del

Umetniške slike skeniramo s skenerjem Cruse, saj nam le-ta omogoča, da je skenirana slika najbolj podobna originalu. Skeniramo lahko uokvirjene in zastekljene slike ter slike z reliefi do 30 cm (12 cm globinske ostrine). Z najboljšo tehnologijo in izobraževanjem na področju barvnega upravljanja smo dosegli, da lahko danes izdelamo najbolj natančne reprodukcije umetniških slik. Končni izgled natisnjene reprodukcije je tako pristen, da lahko šele s tipanjem ločite original od kopije. Natisnjena slika namreč nima reliefa, optično pa vseeno daje občutek reliefnosti. Ne verjamete? Oglasite se v naši galeriji in se pustite presenetiti.

Dober izpis se začne z dobrim skenom

Originali, ki jih shranimo v digitalno obliko, se s časom ne starajo. Spravljeni so v tako imenovano časovno kapsulo. Digitalno vsebino lahko uporabimo za izdelavo reprodukcij, arhiv ter za prikaz umetniških del v raznih tiskanih in digitalnih katalogih. Za digitalizacijo uporabljamo svetovno izredno cenjen skener Cruse.

Zagotavljamo, da je to edini način, ki omogoča, da je kopija najbolj podobna originalu.

Cruse sken – revolucija na področju skeniranja

 • optična ločljivost zajemanja do 300 miljonov točk (fotoaparati le 10-30 miljonov),
 • največja velikost orignala 150 x 110 cm, večje originale skeniramo v večih prehodih,
 • ohrani se 3D občutek originala,
 • s posebnim načinom skeniranja lahko izničimo sence pri prepogibih in zmečkaninah,
 • original je lahko zastekljen in uokvirjen,
 • enakomerna ostrina in osvetlitev od roba do roba zajema,
 • različni načini pritrditve originala – vakuum, magnetni trakovi, steklena plošča,
 • neškodljiva hladna osvetlitev,
 • površina skeniranja ni v kontaktu s skenerjem – primerno za občutljive in mehke originale,
 • napredno barvno upravljanje (ICC) – zagotovimo enake barve kot so na originalu,
 • debelina do 30 cm, globinska ostrina 12 cm,
 • teža originala največ 70 kg.

Različni načini osvetlitve

LR način skeniranja

Pri LR načinu digitalizacije osvetlimo podobo z leve in desne strani. Od tod tudi ime – Left Right. S tem odpravimo sence, ki bi drugače nastale pri digitalizaciji reliefnih podob. Zaradi večje osvetlitve poteka digitalizacija v tem načinu najhitreje in je tako tudi cenovno najugodnejša.LR način priporočamo: za podobe, kjer ni reliefa, za podobe, kjer ne želimo zajeti občutka reliefnosti, saj se v tem načinu izgubijo “moteče” sence. To nam še posebej koristi pri digitalizaciji zemljevidov ali zgubanih materialov, kjer bi nas sence motile.

LTx način skeniranja

Pri LTx načinu digitalizacije osvetlimo podobo samo iz leve strani. Na sliki se pojavijo sence, ki padajo pod kotom 90° kar daje občutek delne izbočenosti oz. reliefnosti slike. Občutek ni tako izrazit kot pri skeniranju v LA načinu, je pa kompromis, kadar želimo cenovno ugodnejše skeniranje. POZOR! Slika je osvetljena le iz ene strani, zato ni vseeno kako jo postavimo na skener. Npr. ali želimo, da senca pada od zgoraj navzdol, ali pa iz leve proti desni. LTx način priporočamo za slike, kjer želimo le delno poudariti strukturo slike.

LA način skeniranja

Pri LA načinu digitalizacije osvetlimo podobo z leve strani ter uporabimo nastavitev, ki svetlobo razprši pod kotom 45°. Na sliki se pojavijo sence, kar daje občutek izbočenosti oz. reliefnosti slike. Natisnjena podoba je tako prepričljiva, da nas o ne-reliefnosti tiskovine prepriča šele dotikanje.LA način priporočamo za slike, kjer želimo poudariti strukturo slike, kjer želimo teksturo platna ali reliefnost umetniškega papirja natisniti na navaden nestrukturiran papir, za digitalizacijo tekstur, ki jih želimo natisniti na ravne ne-reliefne površine (npr. keramične ploščice, laminat). Cruse skeniranje v LA načinu